De voorbereidingen voor het volgende Bright Future Lab zijn in volle gang. Voor nu blikken we graag nog even terug op drie uitverkochte dagen en een avond vol inspiratie, duurzaamheid, enthousiasme, leergierige en scherpe deelnemers.

De kick-off van Bright Future Lab vond plaats op 10-10, Dag van de Duurzaamheid. Drie dagen lang –die erg snel voorbij waren- hebben we met een groep zeer enthousiaste deelnemers mogen werken. Na de eerste kennismaking werden de deelnemers al direct uitgedaagd om hun kennis over de Blauwe Economie te laten zien, tijdens een elevator pitch. Saskia Muijsenberg van biomimicry NL nam de deelnemers vervolgens mee in de wonderen van de natuur. Daarna was het alweer tijd voor een heerlijk diner dat de Foodcurators voor ons hadden bereid.

Het seminar werd geopend met 3 presentaties in PechaKucha stijl waarbij  Polydome, RotterZwam en de Ceuvel ieder 6 minuten en 40 seconden hadden om over hun blauwe ondernemerschap te vertellen.

Vervolgens presenteerde Henry van Veldhuizen het concept ‘Grondstoffenfabriek’ van de waterschappen, waarna hij in dialoog ging met Gunter Pauli over deze vooruitstrevende aanpak. Vervolgens nam Gunter Pauli ons verder mee in de Blauwe Economie. Verassing van de avond was de bekendmaking van het duurzame luier project wat in Berlijn is gestart. De luiers worden hier als compost gebruikt voor het verbouwen van voedsel.

Vrijdag stond in het teken van systeemdenken. Lucas Simons trapte af met een helikopter view. Zo behandelde hij de voorwaarden van falen, de krachtenvelden waar je mee te maken krijgt als je een systeem wilt veranderen en de fases waar je doorheen gaat als je zo’n verandering daadwerkelijk bewerkstelligt. Uiteraard gingen de deelnemers hier vervolgens zelf mee aan de slag.

Vervolgens zoemde Charles van der Haegen van ZERI verder in op het systeemdenken. Zo introduceerde hij o.a. het ontstaan van het systeemdenken. De dag werd afgesloten door Kees Aarts, mede oprichter van Protix BioSystems. Zijn verhaal over verduurzaming van de voedselketen, hoeveel impact jouw eigen keuzes hebben en wat er komt kijken bij het opzetten van een eigen onderneming was erg inspirerend. Met insecten, een ongebruikte eiwitbron, produceert Protix nu op een duurzame manier visvoer. Dit bespaart een enorme hoeveelheid verse vis, die nu niet meer hoeft te fungeren als voedsel voor andere vissen.

Zaterdag stond voornamelijk in het teken van de scan, screen, implement methode. Na een inspirerende uitleg van Charles van der Haegen met verschillende praktijkvoorbeelden, gingen de deelnemers aan de slag met de casussen Katshoek –het leegstaande kantoorpand waar de training plaatsvond- en Bonaire. De deelnemers verrasten ons met enorm goede scans en creatieve ideeën.

Benieuwd geworden? Dit filmpje -met grote dank aan Verdieping 21– geeft je een impressie van de 3 dagen:

Tijdens de terugkomdag op 23 november hebben we met zijn allen meegedacht met eigen vragen van de deelnemers, hebben we een kijkje in de keuken gekregen bij de scan van Groningen, zijn we ingegaan op ondernemen zonder geld, is er gewerkt aan 2 casussen en is er door Kees Aarts een uitdaging weggelegd voor de deelnemers.

Wij zijn de deelnemers dankbaar voor hun enthousiasme en inzet. Ook willen wij in het bijzonder de partners bedanken die de kick-off van Bright Future Lab mogelijk hebben gemaakt.

Wij kijken erg uit naar het volgende Bright Future Lab (3-4-5 april 2014) en natuurlijk naar alle projecten die daarvoor en daarna op ons pad komen.

Share →
Inloggen