Begin mei volgde Patty van het Bright Future Lab team een bodem-cursus door Marc Siepman van Gevoel voor Humus.Superinteressant en een grote toevoeging aan de Blauwe Economie. Dat is pas systeemdenken wat zich in de bodem afspeelt. Ongelooflijk hoe schimmels, bacteriën, dieren, planten, bomen en andere organismen samenwerken om een sterk systeem te vormen!

Een aantal interessante weetjes:

– een gezonde bodem heeft ongeveer 5 % organisch stofgehalte. Gemiddeld in Europa hebben we 0,5 – 1,0% over. Hiermee zitten we dicht tegen verwoestijning aan.
– Kunstmest en pesticiden hebben een heel grote bijdrage geleverd aan deze verarming van de bodem. Zij doden namelijk het bodemleven. – sinds de jaren ’50 is de productiviteit van onze landbouwgronden verdubbeld, het gebruik van fosfaten ver7-voudigd
– ploegen is ook slecht voor het bodemleven en draagt daarmee ook bij aan verdichting van de grond
– voor elke Calorie die wij uit de grond halen, zijn 10 calorieën aan energie nodig geweest (bijvoorbeeld aan energie om de tractoren te laten rijden, energie de nodig is voor kunstmest- en pesticidenproductie). Volgens aan andere bron haalden we in de jaren ’30 ongeveer 4 calorieën uit de grond voor elke calorie die we daarvoor gebruikten.
– om de organische stof in je bodem met 1% te laten toenemen heb je 23 kg organische stof per m2 nodig
– in de huidige landbouw vindt enorme uitspoeling van voedingsstoffen plaats. In een gezonde bodem zit dit vast in het bodemleven en wordt uitspoeling dus voorkomen.
– een gezonde bodem neemt veel meer CO2 op uit de lucht (Marc wijst ons erop dat onze huidige landbouwgronden zelfs 10 X meer CO2 uitstoten dan de industrie). Marc is ervan overtuigd dat als we wereldwijd onze bodems weer gezond maken, dit een hele grote bijdrage levert aan het oplossen van ons klimaatprobleem.
– onze akkers hebben nu gemiddeld 5000 verschillende micro-organismen, een gezonde bodem ongeveer 25.000 Wat ik ook wel een eye-opener vond; we zouden niet per KILO moeten betalen voor ons voedsel, want dit zorgt voor een streven naar zo groot mogelijke producten (groente, fruit etc). Beter zou zijn om te betalen voor kwaliteit en voedingswaarde. Zie de foto’s voor teruggelopen voedingswaarde van ons voedsel sinds de jaren ’50.

Marc Siepman heeft het ook over ‘humanure’ ofwel ‘menst’ gehad; wij spoelen met ons toiletwater een hoop waardevolle stoffen weg. Gisteren een workshop gevolgd bij Sustainsville, om composttoiletten te bouwen. Hierbij worden urine en vaste ontlasting gescheiden opgevangen en niet gemengd met water. Urine kan vrij snel op het lans gebruikt worden, bij ontlasting duurt het stukken langer voordat het bruikbare compost is geworden. Veel logischer toch, om onze waardevolle stoffen te hergebruiken ipv ze te mengen met schoon drinkwater en daar vervolgens intensieve processen opzetten om het weer schoon te krijgen? En dat klussen is een mooie bonus! Kortom: aanraders om verder in te duiken! In mijn optiek is het belang van de bodem een ondergeschoven kindje.

Share →
Inloggen