Wouter en Rick van Monsjou zijn twee neven die hebben deelgenomen aan het eerste Bright Future Lab (BFL). De neven zijn ingegaan op de challenge van ondernemer Kees Aarts  – een ‘blauwe ondernemer’; mede oprichter van Protix BioSysmtems. De neven –die binnenkort aan hun afstuderen gaan beginnen- creëren hiermee hun eigen baan.

Na de 1e 3 dagen van het Bright Future Lab wilden Rick en Wouter al meedoen aan de challenge die Kees Aarts had genoemd. Toen op terugkomdag de voorwaarden duidelijk werden, grepen ze hun kans. Ze wilden al langer ondernemen; met deze challenge vielen de puzzelstukjes op zijn plek voor de neven.

Wouter en Rick herkenden zich beiden erg in de elementen uit de challenge. Wouter heeft net een vak gehad over crowdfunden, dit interesseerde hem. Ander onderdeel van de challenge was enquêtes om richting te bepalen waar dit bedrijfje naar toe zou moeten gaan; welke groepen consumenten zijn er, welke waarden hebben zij, hoeveel meer zouden ze willen betalen voor duurzaam stukje kip / vis. Er waren net bij Wouters studie PhD-studenten geweest die daar een tool voor hadden ontwikkeld (marktonderzoek).

De neven vormen samen een sterk team. Rick is analytisch heel sterk. Hij is een kei om uit heel veel rapporten de juiste informatie te halen en zo vorm te geven dat het goed gebruikt kan worden. Hij is hierbij heel kritisch. Wouter is de bruggenbouwer; hij is breed geïnteresseerd en georiënteerd. Staat open voor allerlei informatie die niet per se gerelateerd is. Later kunnen die verschillende stukjes info soms samenvallen en tot mooie nieuwe ideeën / projecten leiden. Hier ligt tevens een parallel met de Blauwe Economie (BE), waarin je op zoek gaat naar zo veel mogelijk problemen. Je verzamelt al die problemen, ook –of zelfs juist– degenen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben. In een later stadium ga je dan kijken hoe je die problemen met elkaar kunt verbinden om zo van die problemen kansen te maken. Er ontstaan dan nieuwe systemen, projecten, producten waarbij het geheel meer is dan de som der delen.

Neven Monsjou naast elkaar op de stoel, net rechts van het midden in beeld

Neven Monsjou naast elkaar op de stoel, net rechts van het midden in beeld

De challenge van Kees leek hen een mooie kans in de huidige krappe arbeidsmarkt. Je kunt afwachten en na je studie braaf sollicitatiebrieven gaan schrijven en hopen dat je opvalt in de grote stapel. Maar je kunt ook je eigen baan creëren. Dit laatste was eigenlijk ook een van de redenen waarom de neven wilden deelnemen aan het BFL; ze hoopten dat dit een opstapje zou geven naar ondernemerschap. Deze challenge was zo concreet dat ze die kans niet konden laten liggen. En daarnaast was er ook nog een klein geldbedrag ter beschikking gesteld voor het meedoen aan de challenge. Dus dat was een extra bonus voor de Wouter en Rick.

Na het schrijven van een voorstel zijn ze uitgenodigd door Kees, op de insektenfarm van Protix in Dongen. Toen hebben ze naar eigen zeggen een heel relaxt gesprek gehad over wat te gaan doen, hoe en óf ze het gingen doen en dat wilden ze! Het voorstel gaat over het onderzoeken op welke manier de duurzaam geproduceerde hoogwaardige eiwitten produceren zo direct en waardevol mogelijk bij de consument komt.

Wat de neven vooral waardevol vonden aan hun deelname aan het BFL waren de verschillende visies en invalshoeken op de Blauwe Economie, zoals economisch, biomimicry en ondernemerschap. Hierdoor werd helder welke elementen een rol spelen. Daaruit hebben de neven gekozen wat het besten bij hen past en daar zijn ze wat mee gaan doen.

Desgevraagd licht Wouter toe dat toen hij klein was, hij geen duidelijke richting voor ogen had. Behalve dan dat hij geen tandarts wilde worden zoals zijn vader. Hij wilde altijd iets economisch én hij heeft altijd gegeven om de natuur. Hij vindt dat de mens soms wat kortzichtig is; we vernietigen de natuur.

Wouter gelooft dat je duurzaamheid in het systeem moet integreren zodat mensen er niet over hoeven na te denken. Hij gelooft sterk dat je dat als zaadjes bij toekomstige managers plant, dit uiteindelijk erg veel gaat opleveren (duurzaamheid moet normaal en de standaard worden)

Share →
Inloggen